"World Wild Foundation"ın məlumatlarına görə, dünyada yetişdirilən bütün qidaların 40 faizi israf edilir. İldə 1,2 milyard ton qida süfrəyə çatmadan zibil olur.
Facemark.az xarici mənbəyə istinadən xəbər verir ki, qida tullantıları istehsal olunan qida məhsullarının və onun tullantılarının istehlak edilmədən həddindən artıq istifadəsi kimi müəyyən edilir. "World Wild Foundation"ın məlumatlarına görə, dünyada yetişdirilən bütün qidaların 40 faizi israf edilir. Yəni ildə 1,2 milyard ton ərzaq süfrəyə çatmamış zibil olur. Vaxt və səy təkcə yeməklə deyil, həm də alış-veriş, ərzaq mağazasından evə daşımaq və yemək bişirmək kimi müxtəlif fəaliyyətlərə sərf olunur.
Yenidən ərzaq yetişdirmək üçün yeni əkinçilik sahələrinin açılması ilə təbii və ekoloji tarazlığın pozulmasına səbəb olur. Buna görə dünyada hər 100 nəfərdən 11-i aclıqla mübarizə aparır və hər gün 25 min insan aclıqdan ölür. Dünyada qida tullantılarının 56%-i inkişaf etmiş ölkələrdə, qalan 44%-i isə inkişaf etməkdə olan ölkələrdə baş verir.
Mütəxəssislərə görə inkişaf etməkdə olan ölkələrdə ərzaq itkiləri istehsal, saxlama, emal, paylama və marketinq mərhələlərində infrastrukturun kifayət qədər olmaması ilə bağlıdır. İnkişaf etmiş ölkələrdə isə bu, pərakəndə satış və istehlak fazalarında itkilərlə bağlıdır.